Marschen mot Rio

Nu är det två och ett halvt år kvar till den där natten i augusti 2016, då vi hoppas kunna fira svensk fäktnings framgångar vid OS i Rio. 

Fyra värjtjejer kliver upp på prispallen, och hela Fäktsverige, precis som tjejerna, gråter av glädje, sjunger med i nationalsången och ser den svenska flaggan vaja i grytan inte långt från Copacabana, mellan Jesusstatyn och Sockertoppen.

Det börjar nästan med SAF-pokalen. Efter den tävlingen står världscuper och mästerskap som spön i backen.

Sällan har ett år börjat bättre.

Vi har redan tre av våra kvinnliga värjfäktare i SOK:s topp- och talangprogram. Och strax före jul fick vi en fin present. Robin Kase togs ut till det programmet. Det betyder ökade resurser till tävlingar men också det stöd som SOK kan ge på alla de sätt, som våra tjejer redan har fått uppleva.

Våra landslagsansvariga har nyligen presenterat skisser till verksamhetsplaneringen för de närmaste åren.

Vi kommer att lägga stor kraft på värjdamerna för att kunna föra laget mot OS i Rio 2016. Detta kräver att fäktarna såväl individuellt som i lag fortsätter utvecklas och gör resultat. Stöd från SOK är en nödvändig förutsättning. Björne Väggö har som förbundskapten svetsat samman laget men också öppnat för nya tjejer, som känner sig hemma i gemenskapen och sporrar dem som nu är i ledningen.

Vi har anställt två grenledare på deltid, Peter Barvestad för värja och Martin Roth Kronwall för floretten. De kommer bl.a. att arbeta hårt för att ge kadetter och juniorer samsyn kring vad som krävs tränings-, inställnings- och resultatmässigt för att nå framgång som senior.  

Rapporter från de läger som de redan har organiserat är positiva. Allt fler känner sig välkomna i den stora landslagsgemenskapen.

Vi måste också lyckas skapa ett herrvärjlandslag för deltagande på VC-touren med målsättning att delta på EM och VM och därigenom inleda en klättring på VC-rankingen.  Robin Kases plattform i SOK:s topp- och talangprogram är en bra början.

Vi måste också orka ge stöd till individuella florettfäktare som tränar hårt och visar internationella framgångar. Den kraft som nu finns i florettens ungdomsverksamhet kommer om några år att växa ut till framgångar både inom junior- och seniorverksamheten.

När vi tvingades avstå från Challenge Bernadotte blev SAF-pokalen vår främsta seniortävling. Vi måste tillsammans nu diskutera om och hur vi vill lyfta tävlingen, så att allt fler fäktare kommer hit, och så att den också kan bli en bra plattform för att visa upp svensk fäktning, när den är som bäst.

I helgen börjar vår marsch mot Rio. Välkomna!

Lars Liljegren
Ordförande i Svenska Fäktförbundet

» Läs mer om SAF-pokalen


Följ oss på facebook

SAF:s Facebookgrupp – för dig som är eller har varit medlem i SAF (eller känner att du borde vara det).

Svenska värjdamer startar resan till Rio!

På söndag startar de svenska värjdamerna resan till OS i Rio 2016. De får på hemmaplan möta ett mycket kvalificerat internationellt motstånd. Till SAF-pokalen i Åkeshovshallen i Stockholm kommer bl.a. världsmästarinnan från 2013, estniskan Julia Beljajeva.
Läs mer

Marschen mot Rio

Nu är det två och ett halvt år kvar till den där natten i augusti 2016, då vi hoppas kunna fira svensk fäktnings framgångar vid OS i Rio. 
Läs mer

Avslutningsfest – 12 december 2013

Hjärtligt välkommen till årets avslutningsfest. Plats: SAF fäktsal, Kräftriket 21B. Tid: Torsdag den 12 december kl. 18.00
Läs mer

Nybörjarkurser vt 2014 på SAF nu öppna för anmälan

Välkommen till fäktningen! Nu är det dags att anmäla sig till vårterminen. Vi håller till i Kräftriket (gamla Veterinärhögskolan) en busshållplats från Roslagstull.
Läs mer

Resultat: Klubbmästerskap Seniorer Värja 2013

Detta år bjöds fäktvänner från Sällskapet Värjfäktarna (SVF) in att delta i tävlandet (dock ej med möjlighet att koras till Klubbmästare). Totalt deltog 21 fäktare varav 6 tjejer. Läs mer

Inbjudan till SAF-pokalen 2014

Den 11–12 januari 2014 är det dags för FIE Satellite World Cup Epée SAF-Pokalen och Rehbinderska Priset. 
Läs mer

Vecka 44 är det höstlov, fäktskolan kl. 17.00–18.00 har ledigt.

Ordinarie träning alla dagar kl.18.00.
Läs mer

Devote testar fäktning

Trevlig artikel om när fyra personer från Devotes redaktion provade på att fäktas på SAF.
Läs mer

Inbjudan till SAF:s öppna Albanocupen HT 2013

Albanocupen är en öppen träningstävling där alla Juniorer/ungdomar/miniorer kan vara med. Samtidigt fungerar den som SAF:s juniorcup, en poängtävling i klubbens juniormästerskap. Läs mer

Höstens terminsavgifter skall vara erlagda senast den 31 augusti

Betala till SAF:s plusgiro 451680-3. Är du osäker på vad du ska betala så finns här beskrivning av de olika avgifterna.
Läs mer

Tack för denna fäkttermin!

SAFs verksamhetsledning vill tacka alla fäktare seniorer och ungdomar samt fäktföräldrar för ännu en stimulerande fäkttermin. Läs mer

Premiär i SM – sammanhang för några av våra fäktungdomar

Några av våra tappra ungdomsfäktare har under helgen visat att de hör hemma även på SM-nivå klass ungdom och kadett värja, genom att i två fall gått match om medaljer.
Läs mer

Jörgen Berg överlägsen segrare i Coupe de Stockholm

Jörgen Berg vann i helgen 4–5 maj herrklassen värja seniorer efter en överlägsen seger i finalen mot Max Körlinge från FFF. I kvartsfinalen mot japanen Hiroto Endo var han illa ute men vände 13–14 till seger med 15–14. Läs mer

Framgångar vid SM i värja

Vid lördagens SM-tävlingar i Karlskrona kom Fredrik Sjödahl på 11:e plats och Martin Danielson på 14:e plats i klassen värja seniorer.

Läs mer

Rapport från årsmötet 2013

Den 11 april hölls årsmöte i SAF, som genomfördes utan några sensationer. Läs mer

Kallelse till årsmöte 2013

Styrelsen för Stockholms Allmänna Fäktförening kallar härmed sina medlemmar till årsmöte att avhållas torsdagen den 11 april 2013 kl. 18.00 på fäktsalen i Kräftriket. Läs mer

SvD-artikel om SAF

För några veckor sedan fick SAF besök av SvD. Det resulterade i en trevlig artikel där flera SAF:are är intervjuade.  Läs hela artikeln här. Läs mer

Resultat och foton från SAF-pokalen/Rehbinderska priset 2013

Under helgen 12-13/1 2013 hölls den 42:e upplagan av SAF-pokalen i Åkeshovshallen.

Läs mer

Kassören informerar

Det är nu hög tid att betala terminsavgiften för VT 2013. Inbetalning görs till vårt postgiro 45 16 80-3. I detta sammanhang vill jag påminna om möjligheten för en arbetsgivare att göra skattemässiga avdrag för avgiften om bolaget betalar avgiften utan att detta anses som en skattemässig förmån för den anställde. Läs mer

Hur förbereder man sig inför en fäkttävling?

I bifogad fil hittar du all information om hur du förbereder dig inför tävling (t ex S:t Erikscupen). Läs mer